Brochure 'Dementie herkennen bij mensen met (Z)EVMB'

Dementie herkennen en diagnosticeren is een steeds grotere uitdaging in de gehandicaptenzorg. Mensen worden steeds ouder, waardoor dementie vaker voorkomt. Met name bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking is het niet eenvoudig dementie te herkennen. Promovenda Maureen Wissing ontwikkelde daarom een diagnostisch hulpmiddel en verschillende kennismodules op dit gebied.

Het vaststellen van dementie bij mensen met een (Z)EVMB is ingewikkeld: dementiesymptomen zijn bij deze groep veel subtieler doordat bepaalde vaardigheden niet of minder goed ontwikkeld zijn. Doordat veel mensen met een (Z)EVMB niet spreken, kunnen zij ook niet zelf vertellen welke symptomen ze ervaren. Dat maakt bestaande dementielijsten ongeschikt voor deze doelgroep.

Diagnostische hulpmiddel

Het nieuwe diagnostische hulpmiddel richt zich op subtiele symptomen die kenmerkend zijn voor dementie bij mensen met (Z)EVMB. In totaal zijn er 5 deelgebieden aangewezen waaraan dementie bij deze doelgroep te herkennen is, waaronder achteruitgang in cognitie, gedragsverandering en achteruitgang in motoriek. Op basis van het diagnostisch hulpmiddel mag weliswaar geen officiële diagnose gesteld worden, maar het geeft wel een aanwijzing dat er sprake van dementie kan zijn. Dat helpt om de juiste keuzes te maken rondom de zorg voor iemand met (Z)EVMB. Het kan bovendien probleemgedrag verklaren.

Brochure

Familieleden en begeleiders spelen een belangrijke rol bij het herkennen van dementie-symptomen. Dat vereist wel kennis over wat mogelijk dementiesymptomen zijn. Om die kennis te delen is er binnen het project ‘Praktijkvragen over dementie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen‘ een brochure ontwikkeld waarin de onderzoeksresultaten aan de hand van het verhaal van Gijs worden uitgelegd.

De brochure gaat dieper in op waarom het belangrijk is om een diagnose te stellen, welke symptomen kunnen worden herkend en hoe dementie bij deze doelgroep wordt gediagnosticeerd. Daarnaast zijn er gratis kennismodules ontwikkeld, met handvaten voor begeleiders, behandelaren en familieleden. De brochure is via deze website te downloaden: https://www.platformemg.nl/nieuws/onderzoeknaardementie/ 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.