Informatie - website - Goed vertegenwoordigd.nl

Website: Goed Vertegnwoordigd.nl: Dé wegwijzer voor het regelen en uitvoeren van goede vertegenwoordiging voor een familielid of naaste die de regie zelf niet (meer) kan voeren.

Doel van de site Goed Vertegenwoordigd.nl is informatie te geven over het regelen van familievertegenwoordiging en hoe je, als familielid of andere naaste, een ander goed kunt vertegenwoordigen. De site is bedoeld voor wie een familielid of naaste heeft, waarvoor vertegenwoordiging gewenst is. Maar ook voor mensen die zelf een (familie)vertegenwoordiger hebben of wensen. Daarnaast kan de informatie nuttig zijn voor zorgverleners of bij zakelijke contacten met (familie)vertegenwoordigers.

‘Verstandelijke beperking’ is een veelomvattend begrip en de groep ‘mensen met een verstandelijke beperking’ is zeer divers. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn in meer of mindere mate afhankelijk van de hulp en bescherming van mensen om hen heen.

Gevolgen van een verstandelijke beperkingen
Door de verstandelijke beperking kan men niet altijd zelfstandig leven, reizen, werken, zichzelf goed verzorgen of verantwoorde beslissingen nemen over financiële en juridische zaken. Daarvoor is ondersteuning nodig, van een paar uur per week tot 24 uur per dag. Sommigen hebben genoeg aan iemand die helpt met financiën, anderen hebben iemand nodig die goede zorg en ondersteuning regelt, een goede plek om te wonen en/of de juiste dagbesteding.

Als u, uw partner, uw kind of familielid (deels) een verstandelijke beperking heeft, zult u dit allemaal goed moeten regelen. Tot 18 jaar vallen kinderen met een verstandelijke beperking onder het ouderlijk gezag, of ze hebben een voogd. Volwassenen met een verstandelijke beperking hebben vaak een familievertegenwoordiger die (mee)beslist. Dat is echter lang niet altijd voldoende omdat allerlei instanties een formeel bewijs van vertegenwoordiging eisen.

Zorg voor goede wettelijke vertegenwoordiging
Zorgaanbieders hebben een aanspreekpunt nodig voor hun cliënt: een vertegenwoordiger die namens de cliënt beslissingen kan nemen. Dat mag een familielid zijn. Hoewel de wet toestaat dat een naast familielid, zoals een ouder, broer of zus, optreedt als vertegenwoordiger, zijn er instanties die een familievertegenwoordiger niet accepteren. Zij nemen alleen genoegen met een wettelijk benoemd vertegenwoordiger, d.w.z. iemand die door de rechter is benoemd, zoals een mentor of curator.

Neem voor meer informatie contact op met info@goedvertegenwoordigd.nl of via het formulier op de website

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.