Muziek - Muziektherapie Juul - Nijmegen

De zintuiglijke stimulatie richt zich  op het gebied van zien, horen en voelen. Zintuiglijke ervaringen zijn nodig om de wereld om je heen te kunnen ontdekken. De cliënten worden uitgedaagd de verschillende prikkels te ervaren.

Bij het voelen b.v.  worden verschillende liedjes en versjes aangeboden waarbij het lichaam wordt aangeraakt. Zo zijn er versjes over de benen en de voeten,  deze worden dan met een diepe druk worden aangeraakt. Het lichaamsbesef en lichaamsgevoel wordt zo gestimuleerd.

En als het over de wind gaat, dan wordt de wind erbij gehaald door met een grote waaier te waaien.

Er wordt veel met natuurelementen gewerkt.

Muziektherapie door Juul van den Hombergh:

Door de combinatie van muziek en tastbare materialen worden verschillende zintuigen geprikkeld zoals het horen, voelen en zien. Plezierbeleving staat centraal, want hierdoor stel je je open en kun je ervaringen opdoen. Door het aanbieden van de juiste muziek, kan de cliënt worden gestimuleerd zich te uiten in klank en beweging. Non- verbale communicatie kan zo worden uitgelokt. 

De  inzet van  instrumenten is gevarieerd; denk hierbij aan trommels, verschillende snaarinstrumenten, accordeon , fluiten en klein instrumentarium. De instrumenten worden in de nabijheid aangeboden, zodat  zoveel mogelijk lichamelijk ervaringen kunnen worden opgedaan. Naast instrumenten wordt ook ander materiaal gebruikt om de zintuigen te stimuleren; denk hierbij aan het voelen van de wind en het gebruik van zand en water. De liedjes worden op het lichaam vertaald, denk hierbij aan het meebewegen met de armen, of het tappen van het ritme op de armen of benen.

Ik heb 32 jaar als muziektherapeute gewerkt met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Omdat er steeds minder ruimte kwam om individueel te werken, heb ik de keuze gemaakt om voor mezelf te beginnen.

Vooral het individueel werken spreekt mij aan, omdat  het contact met de cliënt intenser is. Daardoor ontstaan meer mogelijkheden om veranderingen in gang te zetten.

Mijn passie is het samen muziek maken met mensen met een beperking. Als het samen spelen niet (meer) gaat, dan ga ik op zoek naar andere manieren om muziek aan te bieden, denk hierbij aan muziekbeleving. Een instrument trilt en die trilling kan gevoeld worden als je het instrument tegen het lichaam aanhoudt.

Juul geeft muziektherapie in de regio: Nijmegen Arnhem en Noord Limburg.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.