Vrije tijd - Stichting Theater Olympus

Stichting Theater Olympus heeft als doel het maken van theatervoorstellingen en andere kunst- en cultuuruitingen voor mensen met een handicap.

Stichting Olympus wil kunst maken voor een bijzondere doelgroep die amper of nooit in aanraking komt met theater en andere kunstvormen. Een publiek dat, net zoals iedereen, moet kunnen genieten van podiumkunsten. Dat vraagt om een op maat gemaakte voorstellingen die recht doen aan de individuele mogelijkheid om de voorstelling te kunnen beleven. Dat vraagt ook om kennis van deze publieksgroep, om een grote sensibiliteit bij de makers en om een vorm van theater die volledig afgestemd is op de beleving van dit publiek. Daar is een kleinschalige aanpak nodig en moet er onderzoek gedaan worden naar nieuwe vormen van theatermaken en andere kunst- en cultuuruitingen. Dat doet Olympus.

WAAROM

We vinden het belangrijk dat iedereen kennis maakt met theater, voorstellingen kan bezoeken en daardoor geïnspireerd raakt. Het maakt niet uit of iemand hoog aangeschreven toneel bezoekt of stand-up comedians of musicals. Door theater mee te maken, verbreedt iedereen zijn kennis en ervaring, wordt je geconfronteerd met verhalen van en over andere mensen, krijg je kennis van cultuur of wordt je geraakt door de teksten. Het samen beleven van een voorstelling is een ervaring op zich, of dat nu op het pluche van de schouwburg is of zittend op houten bankjes in een festivaltent. Cultuurdeelname vormt, verbindt en vermaakt. Het deelnemen aan cultuur is zelfs een van de rechten in de universele verklaring van de rechten van de mens. Deelname aan cultuur is nodig voor ieder mens. Je kunt en mag zelf kiezen welke cultuuruiting je bezoekt. Het is een individuele ervaring die je kunt delen met anderen.

Iedereen in Nederland kan en mag naar het theater. Er is theater voor peuters, voor basisscholieren, voor pubers en voor volwassenen. Er is toneel, dans, muziektheater, mime en alle cross-overs daarvan die je maar kunt bedenken. In elke stad staat wel een theater dat ‘s avonds en in het weekend zijn deuren opent, er zijn festivals en reizende voorstellingen. Op scholen wordt theater aangeboden, vaak met een specifiek thema zoals bijvoorbeeld pesten. Er is een ruim en divers aanbod en iedereen kan er naar toe. De prijzen voor theater zijn redelijk en er zijn speciale regelingen voor jongeren en ouderen om goedkoper naar theater te kunnen. Bovendien zijn er abonnementen voor wie vaak theater bezoekt.

Toch zijn er mensen die nooit naar theater gaan of zo goed als nooit in aanraking komen met theater. Mensen voor wie de opvatting dat cultuur noodzakelijk is voor de vorming van ieder mens niet op lijkt te gaan. Toegang tot cultuur, en daarmee tot theater, lijkt voor deze groep uitgesloten of niet nodig. Dat gaat in het bijzonder op voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. 

Neem contact op via mail of bel: info@stichtingolympus.nl of 06-22044028

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.