Boek - De Grote Methodiekengids

De Grote Methodiekengids is een actueel overzicht van begeleidingsmethodieken voor mensen met een verstandelijke beperking waarmee zorgorganisaties methodieken per doelgroep met elkaar kunnen vergelijken en tot weloverwogen keuzes kunnen komen. Het boek is het eindresultaat van bijna 2 jaar onderzoek door de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade.

Passende methodiek, betere kwaliteit van zorg
Het gebruik van passende begeleidingsmethodieken draagt bij aan een goede kwaliteit van zorg door medewerkers en aan een goede kwaliteit van leven voor cliƫnten. Met een methodiek kunnen begeleiders samen vanuit dezelfde zienswijze en uitgangspunten werken. Een methodiek die goed bij de doelgroep past, bevat ook concrete handvatten om systematisch te handelen en de handelingsbekwaamheid te vergroten, zodat begeleiders beter kunnen inspelen op specifieke behoeften en wensen van cliƫnten.

Overzicht ontbrak
Maar welke begeleidingsmethodieken zijn er in Nederland voor mensen met een verstandelijke beperking? Voor welke doelgroepen zijn ze precies? Is de werkzaamheid aangetoond? En kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van scholingen en een implementatieplan? Een overzicht ontbrak. Daarom deed PWO er in opdracht van de Raad van Bestuur van Alliade onderzoek naar.

Boek voor iedereen beschikbaar
Omdat de uitkomsten van het methodiekenonderzoek niet alleen voor Alliade maar ook voor andere zorgorganisaties van belang zijn, is er een boek van gemaakt dat voor iedereen beschikbaar is: De Grote Methodiekengids.

Deze gids bevat 28 begeleidingsmethodieken die per doelgroep zijn ingedeeld. Van elke methodiek zijn onder meer de doelgroep, zorgvorm, zienswijze, uitgangspunten, systematische werkwijze, praktische toepasbaarheid en wetenschappelijke onderbouwing beschreven. Met handige tabellen kun je de methodieken per doelgroep met elkaar vergelijken.

Daarnaast wordt de maatschappelijke, sectorbrede en organisatorische context geschetst. Waarbij er onder andere aandacht is voor personeelsschaarste, de toename van complexe problematiek en evidence-based werken.

Download het boek gratis via de website of bestel een gedrukte versie bij de uitgever. Vragen over het boek? Mail naar pwo@alliade.nl

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.